NIS2 vervangt de oorspronkelijke NIS-richtlijn en breidt de reikwijdte uit tot een breder scala aan sectoren en bedrijven, met als doel een hoog gemeenschappelijk niveau van cybersecurity te waarborgen. Deze richtlijn is niet alleen van toepassing op kritieke infrastructuursectoren zoals energie en vervoer, maar ook op belangrijke digitale dienstverleners, waaronder cloud computing services en online marktplaatsen.

De Kern van NIS2

De kern van NIS2 ligt in het aanscherpen van het cybersecuritybeleid binnen de EU. Het stelt specifieke eisen aan bedrijven om hun netwerken en informatiesystemen te beveiligen. Dit omvat maatregelen zoals het regelmatig updaten van beveiligingssoftware, het beveiligen van netwerkpoorten en het waarborgen van de veiligheid van dataparken.

Richtlijnen en Verplichtingen

Een van de meest significante aspecten van NIS2 is de introductie van strengere richtlijnen en verplichtingen voor bedrijven. Dit omvat:

  • Zorg- en Meldplicht: Bedrijven zijn verplicht om een beveiligingsplan op te stellen, een crisismanagementteam op te zetten, en regelmatig hun beveiligingsmaatregelen te evalueren en bij te werken.
  • Crisis Recoveryteam: De vorming van een gespecialiseerd team dat snel kan reageren op cyberaanvallen is essentieel om de bedrijfscontinuïteit te waarborgen en de schade te minimaliseren.
  • Incident-Responseplannen: Gedetailleerde plannen voor het reageren op incidenten zijn verplicht, zodat bedrijven efficiënt en effectief kunnen handelen in het geval van een cybersecurityincident.

De Impact van NIS2

De implementatie van NIS2 zal naar verwachting een significante impact hebben op de manier waarop bedrijven in de EU hun cybersecurity benaderen. Het vereist een proactieve houding ten opzichte van cybersecurity, met een focus op preventie, detectie, en snelle respons op incidenten. Bedrijven moeten ook transparanter zijn over beveiligingsinbreuken, wat zal bijdragen aan een cultuur van verantwoordelijkheid en samenwerking in de strijd tegen cyberdreigingen.

De NIS2-richtlijn markeert een belangrijk moment in de evolutie van cybersecuritybeleid binnen de Europese Unie. Door de lat hoger te leggen voor cybersecuritynormen, streeft de EU ernaar een veiligere digitale omgeving voor haar burgers en bedrijven te creëren. Terwijl de deadline van 2024 nadert, is het essentieel dat organisaties de nodige stappen ondernemen om te voldoen aan de NIS2-richtlijnen, hun cyberweerbaarheid te verhogen en zich voor te bereiden op de digitale uitdagingen van de toekomst.

Hulp nodig bij NIS2? Wij helpen je verder

Wij helpen je graag verder met het implementeren van de NIS2 richtlijnen. Neem contact met ons op voor een oriënterend gesprek.

Wil je meer informatie of heb je een vraag? Neem contact met mij op en ik help je graag verder.

Jan Swaters
Jan Swaters Technisch Directeur
Terugbelverzoek indienen

"*" geeft vereiste velden aan

Inschrijfformulier nieuwsbrief PCI

Ik ben geïnteresseerd in*

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe laat wilt u gebeld worden?
U kunt meerdere tijdslots aangeven.

Contact opnemen
Voorwaarden*
Op de hoogte