Het is van essentieel belang dat gemeenten na een calamiteit, zoals een brand of wateroverlast, zo snel mogelijk hun IT-omgeving operationeel hebben. Volgens de regelgeving zijn zij verplicht om binnen 48 uur alle basisdiensten weer aan hun inwoners te verlenen. “Met een goede uitwijkservice lukt dat”, zegt Bert Tichelaar, systeem/netwerkbeheerder van de gemeente Staphorst. “Jaren geleden zijn wij hiervoor overgestapt naar PCI en dat is een heel goede beslissing gebleken. Qua dienstverlening zijn wij er een stuk op vooruit gegaan, en dat tegen lagere kosten. Een gouden greep.”

“Wij waren destijds niet tevreden over onze uitwijkservice, maar onze toenmalige partner kon ons niet bieden wat wij voor ogen hadden”, vertelt Tichelaar. “Precies in die periode werden we door PCI benaderd over hun Continuïteit- en Uitwijkservice. “Een afspraak was dus snel gemaakt. “Het viel ons op dat de medewerkers van PCI op dezelfde manier denken en werken als wij”, vervolgt de technisch netwerkbeheerder. “Zij zijn zeer professioneel, komen met goede oplossingen en bovendien had een van hun medewerkers zelf jarenlang op de IT-afdeling van een gemeente gewerkt. Al met al klikte het gewoon met de mensen van PCI.”

staphorst

Samenwerking Zwartewaterland

De uit 16.552 inwoners tellende gemeente Staphorst werkt op IT-gebied samen met de gemeente Zwartewaterland. Deze gemeente, bestaande uit de plaatsen Genemuiden, Hasselt en Zwartsluis, telt in totaal ruim 22.000 inwoners. “Jaarlijks wordt er een gezamenlijke uitwijktest gedaan om te zien of de applicaties BRP (Basisregistratie Personen) en BAG (Basisregistratie Adressen en Gebouwen) inderdaad binnen de wettelijk verplichte twee etmalen weer in de lucht zijn”, aldus Tichelaar.

AS 400-systeem

De gemeente Staphorst werkt onder andere met een AS 400-systeem. De hosting hiervan wordt behalve voor de eigen gemeente ook verzorgd voor de gemeenten Zwartewaterland, Dalfsen (bijna 28.000 inwoners) en Olst-Wijhe (bijna 18.000 inwoners). Op deze AS 400-omgeving draaien een aantal gemeentelijke applicaties van Pinkroccade”, zegt Tichelaar. “Ook dit weliswaar oude, maar stabiele systeem wordt meegenomen in de uitwijkvoorziening en de jaarlijkse testen.” Naast de BRP, de BAG en de AS 400-omgeving wordt een groot deel van de overige applicaties en servers getest. Hierdoor maakt Staphorst voor nagenoeg de gehele IT-omgeving gebruik van de PCI Continuïteit- en Uitwijkservice.

Back-up en replicatie

De gemeente Staphorst is samen met de gemeente Zwartewaterland overgestapt op de back-up en replicatieoplossing van EVault. Tichelaar: “Dit gebeurde op voorstel van PCI. In plaats van op tape wordt nu dagelijks alle data op disc gezet. Onze back-ups gaan vervolgens naar Zwartewaterland en omgekeerd gebeurt hetzelfde. Met deze oplossing zijn wij nu in staat om veel sneller weer onze IT-omgeving operationeel te hebben tijdens een calamiteit.”

Uitwijktest

De uitwijktest, die een tijdje geleden werd uitgevoerd, is zeer goed verlopen. Deze gebeurde onder begeleiding van PCI. “Het IT-team van Staphorst was zeer betrokken bij de test, evenals de verschillende applicatiegebruikers”, volgens een medewerker van PCI. Dat wordt beaamd door Tichelaar.

“Mail, data, alles is gekoppeld. Het hele systeem zit in de uitwijkservice. Bij het uitvoeren van een restore komen de fouten boven water. Wij hebben een paar kleine dingen die er dubbel in zaten of niet goed liepen aangepast. PCI kwam hiervoor met passende oplossingen. Dat is ook wat we zoeken: meedenken door en ondersteuning van een partner.”

Al met al is de gemeente Staphorst tevreden met de dienstverlening door PCI. “Voor onze uitwijk en IT back-up zijn wij nu een stuk goedkoper uit, maar wij krijgen meer. Het is er beter op geworden.”

Customer Service

Waar kan ik je mee helpen?

Customer Service Klantenservice

Meer vragen?

Wil je een vraag stellen, offerte aanvragen of een afspraak maken met één van onze specialisten? Vul dan het formulier in op deze pagina en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.

"*" geeft vereiste velden aan

Inschrijfformulier nieuwsbrief PCI

Ik ben geïnteresseerd in*

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe laat wilt u gebeld worden?
U kunt meerdere tijdslots aangeven.

Contact opnemen
Voorwaarden*
Op de hoogte