In het hedendaagse bedrijfsleven is de bescherming van IT-middelen niet meer weg te denken. Met een toenemende hoeveelheid gegevens en een steeds veranderende reeks van bedreigingen, is het cruciaal voor bedrijven om proactief te handelen. Lees daarom meer over het verhogen van IT-bewustzijn, het opzetten van een solide IT-verdediging en het voldoen aan compliance en regelgeving ter bescherming van gevoelige informatie.

Creating IT awareness 

Bewustwording is de eerste verdedigingslinie in cybersecurity. Het is essentieel dat alle medewerkers de aard en de omvang van potentiële cyberdreigingen begrijpen. Dit gaat verder dan alleen kennis van de bedreigingen zelf; het omvat ook een begrip van de gevolgen van een inbreuk op de beveiliging, zowel voor het individu als voor de organisatie. Regelmatige trainingssessies en updates zorgen ervoor dat het personeel op de hoogte blijft van de laatste dreigingen en de beste praktijken om deze te voorkomen. Veilig online gedrag, zoals het gebruik van sterke wachtwoorden, tweefactorauthenticatie en het vermijden van onveilige netwerken, moet worden aangemoedigd en regelmatig worden herhaald. Daarnaast is een duidelijk en snel te activeren responsplan bij incidenten van onschatbare waarde. Het gaat er niet alleen om dat medewerkers weten hoe ze moeten reageren, maar ook dat ze begrijpen hoe belangrijk hun rol is in het behouden van de veiligheid van de organisatie.

Set up your IT defense

Een effectieve IT-verdediging vereist een gelaagde en multifaceted aanpak. Het begint met de basis: firewalls en antivirussoftware vormen de eerste barrière tegen ongewenste indringers. Maar naarmate de bedreigingen geavanceerder worden, moet ook de verdediging evolueren. Inbraakdetectie- en preventiesystemen bieden voortdurende monitoring en bescherming tegen pogingen tot inbreuk. Data-encryptie en SSL/TLS zorgen ervoor dat gevoelige informatie, zowel opgeslagen als tijdens de overdracht, onleesbaar blijft voor onbevoegden. Multi-Factor Authentication (MFA) voegt een extra beveiligingslaag toe, waardoor de identiteit van gebruikers betrouwbaarder wordt geverifieerd. Een strategie voor patchmanagement zorgt ervoor dat alle software up-to-date blijft en bekende kwetsbaarheden worden aangepakt. Als je gebruik maakt van Netwerksegmentatie vermindert dat het risico dat een inbreuk zich door het hele netwerk verspreidt. Daarnaast is de adoptie van een Zero Trust-beveiligingsmodel, waarbij vertrouwen nooit wordt aangenomen en altijd moet worden verdiend, een krachtige toevoeging aan de verdediging van een organisatie. Zo kun je veel doen en implementeren waardoor je IT defense zo optimaal mogelijk is.

Data Responsibility

Verantwoordelijk omgaan met gegevens is een complexe, maar noodzakelijke taak. Dit betekent niet alleen voldoen aan regels en regelgeving zoals de GDPR, die strenge eisen stelt aan de verwerking van persoonsgegevens, maar ook het implementeren van beveiligingsprotocollen en standaarden zoals ISO 27001 en de NEN EN 50600. Deze standaarden helpen organisaties om een robuust beveiligingssysteem op te zetten en te onderhouden. Een formeel incidentresponsplan is van vitaal belang; het moet duidelijke richtlijnen bevatten voor het reageren op beveiligingsincidenten, inclusief het melden van deze incidenten aan de relevante autoriteiten en betrokkenen. Regelmatige training en bewustwording van medewerkers zijn ook belangrijk. Zij moeten niet alleen de principes van gegevensbescherming begrijpen, maar ook hoe zij deze principes toe kunnen passen in hun dagelijks werk. Bovendien moeten bedrijven zorgen voor adequaat beheer van derde partijen die toegang hebben tot of verantwoordelijk zijn voor hun gegevens. Tot slot is het bijhouden van gedetailleerde documentatie en records essentieel voor het aantonen van naleving tijdens audits en onderzoeken.

Benieuwd naar hoe veilig thuiswerken nou eigenlijk is?

thuiswerken

Lees de infographic voor meer informatie.

"*" geeft vereiste velden aan

Benieuwd geworden naar de security oplossingen van PCI?

Wil je meer informatie of heb je een vraag? Neem contact met mij op en ik help je graag verder.

Sheila Dear
Sheila Dear PCI Ambassadeur
Terugbelverzoek indienen

"*" geeft vereiste velden aan

Inschrijfformulier nieuwsbrief PCI

Ik ben geïnteresseerd in*

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe laat wilt u gebeld worden?
U kunt meerdere tijdslots aangeven.

Contact opnemen
Voorwaarden*
Op de hoogte