Bij PCI houden we de ontwikkelingen binnen de IT nauwlettend in de gaten. Komt Microsoft met een interessante software doorontwikkeling? Wij onderzoeken het. Presenteert Palo Alto Networks een nieuwe firewall? Wij laten ons scholen zodat we alle ins en outs kennen. En van al die ontwikkelingen houden we je graag op de hoogte. 2022 zal in die zin niet anders zijn. Maar de grootste veranderingen dit jaar zijn niet techniek gedreven. Het is de mens en zijn gedrag die veranderen en die nieuwe eisen stellen aan de reeds beschikbare techniek. In dit artikel lichten we de 4 belangrijkste veranderingen uit.

#1 Meer behoefte aan tooling

Remote werken is een blijvertje, maar dan wel gecombineerd met werken op kantoor. Werknemers willen daarbij kunnen beschikken over tooling die hun werk gemakkelijker maakt. Stel, je bent een aannemer. Voorheen zat je standaard elke twee weken in de bouwkeet bij elkaar. Dan liep je na afloop samen even de bouw op om iets bekijken. Steeds vaker vindt dat overleg digitaal plaats of een tussenvorm: drie man om tafel en vier man vanuit huis. Dat mag niet ten koste gaan van de kwaliteit van het overleg. Wil je tijdens zo’n overleg samen een tekening bekijken of even de bouw op, dan moet je dat óf inplannen óf weten hoe je dat technisch voor elkaar krijgt. Zo kan je met Teams veel meer dan alleen videobellen. Het is aan ons, als IT-specialisten, om de benodigde tools beschikbaar te maken, bijvoorbeeld voor het snel en eenvoudig reserveren van ruimtes, het op afstand samenwerken en het toegankelijk maken van de beschikbare techniek.

Open office DaaS

#2 Activity based working

Bij activity based working kies je een werkplek op basis van hetgeen je wilt doen. Wil je mensen ontmoeten om te socializen of te brainstormen, dan reserveer je een ruimte waar je met het team kan samenwerken. Wil je een dagdeel ongestoord doorwerken zonder telefoontjes of gezinsgeluiden? Dan reserveer je een stilteplek. Voor alle overige activiteiten zou je thuis kunnen werken. Werkgevers moeten opnieuw nadenken over hoeveel m2 ze eigenlijk nodig hebben en hoe ze die zo optimaal mogelijk inrichten. Het is een kans om doodgebloede kantoorruimtes te transformeren tot multifunctionele locaties met brainstormruimtes en boardrooms, met stilteruimtes, flexplekken en co-working spaces. Tot een centrum van flexibiliteit en productiviteit dus. Overal kunnen printen, eenvoudig ruimtes reserveren en de integratie met de hybride werkplek is dan van groot belang.

Het is een kans om doodgebloede kantoorruimtes te transformeren tot multifunctionele locaties met brainstormruimtes en boardrooms, met stilteruimtes, flexplekken en co-working spaces. Tot een centrum van flexibiliteit en productiviteit dus.

#3: Gezond blijven

Corona heeft ons meer gebracht dan waakzaamheid met betrekking tot een rondwarend virus. We zijn aan het begin van de pandemie van de ene op de andere dag massaal vanuit huis gaan werken. Voor de één een ramp, voor de ander een zegen. Waar de één thuis de uitdaging had de rollen van buitenschoolse opvang, docent en werknemer te moeten combineren kon de ander zich er juist beter focussen op zijn taken en productiever zijn dan op kantoor. Nu we teruggaan naar kantoor zien we dat veel bedrijven het aan de werknemers zelf overlaten of ze liever thuis of op kantoor werken. Uiteindelijk gaat het om productiviteit, als individu en als team.

Een nieuwe manier van werken dus die nieuwe uitdagingen met zich meebrengt. Hoe voorkom je bijvoorbeeld dat de ene digitale meeting de andere opvolgt en pauzes opgaan aan telefoontjes? Hoe ga je om met werknemers die de sociale contacten met collega’s missen? En hoe herken en voorkom je vluchtgedrag: van je thuiswerkplek naar de woonkamer of van kantoor naar huis, terwijl je je online status op ‘bezet’ zet?

Wat dit alles met ons vak te maken heeft? Misschien hebben wij als IT’ers óók een zorgplicht. Microsoft speelt hier al handig op in en maakt het bijvoorbeeld mogelijk om pauzemomenten vooraf in te plannen zodat je kunt resetten, een digitaal koffiemomentje kunt houden of simpelweg even lekker kunt niksen.

#4 Safety first: hier, daar en overal

Inbrekers hebben het zwaar nu woningen dienstdoen als werkplek. Voor hackers is het daarentegen een walhalla. Waar ze vroeger één toegangspoort hadden om binnen te komen bij een organisatie, zijn het nu alle werkplekken, binnen en buiten de organisatie. Phishing via digitale deurbellen of het thuisnetwerk zijn voor hackers bovendien een peulenschil. Het aantal hacks liet in 2021 dan ook een explosieve stijging zien. Die opwaartse lijn zal in 2022 de vorm van een hockeystick aannemen. Mede vanwege de in populariteit toegenomen datagijzeling. In welke branche je je begeeft is daarbij niet meer van belang. Heb je de boel niet op orde, dan ben je aan de beurt.

De mens móet dus nadenken over security. Hoe beveilig je iets dat je niet vast kunt pakken? Vooral privé wordt het een en ander aan elkaar geknoopt. Maar of dat nou allemaal zo veilig is? De oplossing ligt deels bij het vergroten van bewustwording bij je medewerkers. Maar de echte oplossing is een technische. Door e-mailscans nog veiliger te maken bijvoorbeeld. En multinationaal cyberbeveiligingsbedrijf Palo Alto Networks is bezig met het integreren van AI in haar virusscanners zodat virusherkenning realtime plaatsvindt. 100% garantie dat er niet wordt ingebroken is een utopie. Maar met verschillende technieken neemt het risico wel drastisch af.

Customer Service

Wil je meer informatie of heb je een vraag? Neem contact met mij op en ik help je graag verder.

Customer Service Klantenservice

Vragen gekregen naar aanleiding van deze blog?

Wil je een vraag stellen, offerte aanvragen of een afspraak maken met één van onze specialisten? Vul dan het formulier in op deze pagina en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.

"*" geeft vereiste velden aan

Inschrijfformulier nieuwsbrief PCI

Ik ben geïnteresseerd in*

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe laat wilt u gebeld worden?
U kunt meerdere tijdslots aangeven.

Contact opnemen
Voorwaarden*
Op de hoogte